Tilbage til forside

 

 

 

Tilbage til forside

 

 

Temp. Tenerife syd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  

 

 

 

Mad og Drikke: 

 

Spis og drik med velbehag på Tenerife:

Udbuddet er uendeligt, men her følger nogle tips, på nogle restauranter.

Mange spanske retter er mindre kendt blandt vi danskere, men det gør måske kun måltidet endnu mere interessant. Vær ikke bange for at prøve noget nyt. Bag de mest kringlede navne kan gemme sig nogle himmelske retter. Vælg og komponér dit måltid efter smag og behag.

Mad og drikke har stor betydning for spaniernes sociale liv. Går man på restaurant, vil man spise godt , meget og længe. Et måltid kan ofte tage flere timer, og i den tid når man at få snakket om hele verdenssituationen…

Spanierne har et typisk Syd-europæisk spisemønster. Morgenmaden er meget overskuelig, hvis man er spanier, så nupper man typisk en kop kaffe og eventuelt en croissant eller lignende. Til gengæld tager man revanche allerede ved 11-tiden, hvor man typisk drikker en cafe con leche (kaffe med varm mælk) og spiser en boccadillo, det vil sige en sandwich af flutes med pålæg.

Frokosten spises ved 14-tiden og herefter er der stadig mange steder, som holder siesta. De spanske børn plejer at få lidt at spise ved 18-tiden for ikke at blive for umulige, mens forældrene ikke spiser rigtig aftensmad før ved 21-tiden.

En for spanierne typisk og meget hyggelig måde at spise på, er ved at bestille flere små tallerkener med forretter (tapas), som hele selskabet så sidder og spiser af. På denne måde får man smagt på mange forskellige retter, og det gør faktisk også at stemningen og samtalen bliver langt mere livlig, eftersom man ikke sidder og kikker ned i sin tallerken hele tiden! Måltidet kan i sin helhed bestå af disse småretter eller fuldendes med f.eks grillet kød- eller fiskeret.

Der er en udbredt kultur for at gå ud på restauranter og barer i Spanien. Derfor kan man også sagtens finde nogle steder, der har humane priser. Spanierne tager gerne pænt tøj på, når de skal ud og spise, og det er ikke så velset, hvis du møder op i shorts og en slasket t-shirt, når du går på restaurant.

Drikkepenge er ikke indregnet i regningen. Du kan ofte finde en post på regningen, der hedder IGIC, men det er den kanariske moms på 5 %. Du er ikke tvunget til at lægge drikkepenge, men hvis du har været tilfreds med servicen (og ikke mindst – hvis du har en ide om, at du vil spise på dette sted senere på din ferie!), så læg 10% i drikkepenge. Hvis du ikke er helt tilfreds, eller hvis du sidder i baren og spiser (fx en sandwich), så behøver du ikke at lægge drikkepenge.

Vær opmærksom på, at spanierne af og til stiller brød på bordet inden maden kommer. Dette følger – i modsætning til andre steder – ikke gratis med. Hvis du spiser af brødet, så bliver det skrevet på regningen – typisk 2€. Hvis du lader det stå, så kommer du ikke til at betale for det.

På Tenerife får man de Canariske øers bedste mad. I turistområderne er det dog også let at blive skuffet. Det Britiske køkken er ingen større oplevelse og bliver definitivt ikke bedre i Playa de las Americas. Undgå de internationale restauranter som ligger ved shoppingcentrene og nede ved stranden. Gå til de spanske restauranter hvor de spanske turister spiser eller til de etablerede spisesteder i hotelområderne. Sammenlignet med de danske priser er til og med luksusrestauranterne billige.

Prisindeks

Gennemsnitspris på en hovedret og en dessert eller forret samt en halv flaske vin eller en øl per person.

Prisgrupperne er markeret med A – B – C – D

Prisgruppe A. Her kan du spise glimrende mad for under 100 kr.

Prisgruppe B. Her koster det 100-200 kr.

Prisgruppe C. Her koster det 200-300 kr.

Prisgruppe D. Her koster det over 300 kr.

Typiske kanariske retter

Ost

Folk på Kanarieøerne producerer en mængde forskellige oste, som alle er rigtig gode. De laves af mælk fra både køer, geder og får samt blandinger. En af de mest kendte er Manchego-osten, som har en sort skorpe og en mild, men meget karakteristisk smag. Men smag dig selv frem blandt de mange varianter. Ost hedder Quesa på spansk og røget ost (bedre end det lyder) hedder Quesa Ahumada. Gå ind i et større supermercado og se, hvad de har der. Bor du i Los Cristianos, så gå op til kirken og cirka 150 meter hen ad den gade, der går mod højre, når du har ryggen til havnen. Inde i en port finder du et par butikker med en rigtig slagter og delikatesse-forretning. Den ene forretning hedder Super-Carolina. Her kan du pege løs og komme ud med pakker med lokale oste samt skiveskårne pølser og skinker – det er en sand fornøjelse. Ostene koster typisk 10-12€ per kilo.

Kanin

Retter lavet med kanin-kød en lokal delikatesse. Kaninkød – eller Conejo, som det hedder på menukortet - smager lidt ligesom kylling, kødet er let og lyst. Hvis du har valgt et ordentligt sted at spise er det ikke tørt.

Kartofler

Af kartofler, bør man prøve den kanariske papas arrugadas. Her koges kartoflerne i vand med et meget højt indhold af havsalt, så de bliver intense og lækre i smagen. De serveres altid med mojo, som er et kapitel for sig selv.

Mojo

Det udtales ”Mohro” og er en lille genialitet. Mojo er en sauce, som laves i de enkelte køkkener eller kan købes på glas i supermarkedet (men gæt, hvad der er bedst…). Der findes en rød mojo, som er lavet på peberfrugter/chilier, og som derfor er stærk, og der findes en grøn, som er mildere og lavet på koriander.

Til den søde tand

Flere steder ser man kager i mange farver og pyntet med frugt, så de får tænderne til at løbe i vand. Ofte er de dog en skuffelse – de er slet ikke bløde, som de danske kager.

Restauranter Los Cristianos

Raymond 1, her får man en rigtig god paella. Lille, beskeden restaurant i en af de små gader i centrum af Los Cristianos. Paella til fire personer koster ca. 24 €. Åbent hele dagen, mandag lukket. Adresse: Calle General Franco, i nærheden af CEPSA tankstationen og hotel Andreas. Prisgruppe B.

La Brasa, En af de mest populære steak-restauranter, hvor befolkningen går ud, når de skal spise rigtig godt. Ejeren Indi er også stedets kok og vært, og sammen med hustruen får de gæsterne til at stortrives. Prøv deres tapas, de gode vine, lammesteg eller kalvefilet med en god sauce. Her er børnevenligt og det anbefales at bestille bord. Åbent mandag-lørdag 14-17 og 20-23. Restauranten ligger ca 10 minutter med bil fra Los Christianos på vejen op mod Valle San Lorenzo. Prisgruppe C.

El Sol, Vil du prøve det franske køkken? Kom og spis hos svensktalende Jacques i Los Cristianos. Her kan du nyde et godt stykke kød og et glas god vin, ligesom du kan opleve den kanariske stemning fra de omkringliggende gader. Prisgruppe B.

Chill Out, På denne restaurant er det lykkedes at holde et højt niveau samtidig med at prisen er ganske rimelig. Man kommer her for at nyde mad fra alle verdenshjørner i en rolig og afslappet stemning. Deres tapas og saucer er spændende og gode. Chill Out ligger i Los Cristianos. Prisgruppe B.

Fu Lin, Kinesisk restaurant. Balkonen har en smuk udsigt over havnen i Los Cristianos. Meget venligt personale. Ligger på gågaderne i Los Christianos. Indgang ved siden af Hotel Bahia Colon (gå op på første gågade bag havnepromenaden for at finde indgangen).  Prisgruppe A.

King of India, Endnu sted, hvor man kan spise godt uden at blive ruineret. Stedet har et godt udvalg af indiske curries, til gengæld har de ikke nogen nævneværdig udsigt. Ligger i slutningen af havnepromenaden, gå op ad den lille gade ved siden af Pizza Hut. Prisgruppe A.

Fisk og skaldyr

Casa Del Mar, Ligger lige ved havnen i Los Cristianos – på anden etage i ”sømandshuset”. Om aftenen er her en smuk udsigt over Los Cristianos. Meget genuint – her kan du desuden vælge din fisk i stedets akvarium, afhængigt af, hvad de har fået ind den dag. En restaurant, som man gerne besøger igen, da deres tilberedning af fisk gør, at maden nærmest smelter i munden. Prisgruppe C.

Restauranter i Playa de las Americas

La Rana, Er en af de bedste og mest populære restauranter i Playa de las Américas. Prøv især forretterne eller steg din egen kalvefilet på en varm stenplade. Det anbefales at reservere bord, hvis man er en større gruppe. Handicap- og børnevenligt. Levende musik. Åbent hele dagen til sent på natten. Adresse: Apartamentos Parque Santiago 4, ved siden af receptionen, Playa de las Américas. Prisgruppe D.

Restaurante La Era, Afslappet atmosfære og god mad i hyggelige omgivelser. La Era ligger cirka 10 minutters kørsel fra Playa de las Americas. Vejen op til restauranten er kringlet, men byder på en fantastisk udsigt over hele sydkysten. Ejeren Paco og hans kone tager godt imod gæsterne og serverer mad, der smager himmelsk og er anrettet efter alle kunstens regler. Restauranten er ikke velegnet for børn og gangbesværede. Det anbefales at reservere bord. Åben onsdag-fredag kl. 19-24, lørdag-søndag kl. 13.30-24, mandag-tirsdag lukket. Adresse: Las Moraditas 40, Adeje. Prisgruppe C.

Banana Garden, Hyggelig restaurant midt i centrum. God service og fin stemning. International menu (en hel del mexicanske retter) og underholdning, dans, musik og ind imellem et flamencoshow. Ligger ved hotel Park Troya. Prisgruppe A.

Mama Rosa, Italiensk restaurant, som især lægger vægten på steaks og kødretter. Et godt valg, hvis du skal fejre noget specielt – så får du ekstra opmærksomhed, og tjenernes italienske gener aktiveres. Også selv om flere af de ansatte er skandinaver. Restauranten ligger meget tæt ved Hotel California. Prisgruppe B.

Michelangelo, Samme ejer som Mama Rosa og ligeledes en italiensk restaurant. Denne er dog lidt mere ”dagligdags” – specialiteterne er pizza og pasta og det er et godt og ligefremt sted at spise. Prisgruppe A-B.

Balkonen, Libanesisk restaurant med internationalt menukort og en meget populær balkon. Glade og sjove tjenere, som sørger for, at du får den bedst tænkelige aften. Husets rødvin kan anbefales. Prisgruppe B.

Göta Kanal, Den skandinaviske danserestaurant, hvor danseorkestre spiller op flere aftener i løbet af ugen. Her kan du få et hjemligt måltid mad, hvis du længes lidt efter Danmark. Hvis du vil fortsætte aftenen, så kan du besøge deres natklub Kabuga. Tlf: Göta Kanal 922 792 010 Tlf Kabuga: Prisgruppe B.

Molino Blanco, Restauranten, hvis navn betyder Den Hvide Mølle, har gæster, som kommer tilbage år efter år. Internationalt køkken. Bestil bord, da dette er en meget populær restaurant.    Prisgruppe C.

Fisk og skaldyr

Celso, ligger med udsigt til havet i den lille by, La Caleta, og serverer suveræne fiskeretter. Blandet publikum nogle kommer direkte fra stranden, mens andre er iført deres fineste puds med svigermor ”under armen”. Støjniveauet er højt, så man skal ikke tage hertil for at nyde en romantisk middag. Med lidt held kan du selv udvælge fisken, når en af de lokale fiskere afleverer nattens fangst. Ellers udpeger man blot sin fisk i køledisken. Også herlige salatanretninger. Velegnet for børnefamilier. Prisgruppe B.

Rigtig lokalt

Bar Oasis, Midt i hovedgaden i byen Adeje finder du den meget lokale og genuine restaurant Bar Oasis, som er kendt og berømt for sin hvidløgskylling. Menukortet er lige så overskueligt som stedet er lokalt. Sig bare til tjeneren, at du skal have POLLO – kylling, så får du husets specialitet, hvidløgskylling med salat, pommes frites og brød med alioli. Spanierne kommer her selv og elsker det. Prisgruppe A

Otelo, Ved indgangen til Baranco Del Inferno i byen Adeje finder du den meget lokale og hyggelige restaurant Otelo, på Otelo er specialiteten hvidløgskylling pandestegt i smør, til den lækre ret serveres pomes frites, eller canariske kartofler og brød, med den kendte canariske mojo sauce og alioli, man ser også lokalbefolkningen på Otelo. de lækre retter kan indtages på den store udendørs terrasse der har en fantastisk udsigt "skal opleves". Prisgruppe A

Det Canariske køkken:

Papas arrugadas con salsa de mojo: Små kartofler kogt i oversaltet vand. Spises med mojosause, som indeholder masser af hvidløg, paprika, vineddike, salt og pepper.

Aioli: Hvidløgsmayonaise, spises gerne med brød.

Gofio: Ristet majsmel som f.eks spises sammen med fiskesuppe, mælk eller bananer.

Sancocho: Canarisk fiske- og kartoffelgryde.

Puchero: Suppe med kød, marvben, kål, kartofler, ærter og gulerødder.

Potaje: Canarisk suppe som kan laves på mange måder, indeholder dog altid bønner, kød, majs og kartofler.

Cabrito: Steg af gedekød.

Conejo: Kaninkød.

Tapas: " Småretter som findes i et utal af varianter "

Calamares – blæksprutter.

Chipirones – små friturestegte blæksprutter.

Gambas al ajilio – rejer i brændende varm hvidløgssause.

Sobrasada – paprikakrydret pølse.

Jamón Serrano – tørret skinke.

Ensalada rusa – kartoffelsalat.

Ensalada mixtra – grøn salat.

Tortilla Española – spansk omelet.

Queso de flor – ost.

Mejillones – muslinger.

Aceitunas – oliven.

 

 

 

 

   

Temp. København